Bildet viser fire bilder av norsk natur. Mose og sopp, trær, en bro og høye fjel.

Norges nye klima
 

FNs klimatoppmøte er i gang i Egypt. Mens verdenslederne forhandler, har vi sett på hvordan klimaet har endret seg i Norge de siste 30 årene.

Vi begynner sør i landet og jobber oss oppover fylke for fylke, dag for dag.

 

Agder: Hvit jul blir sjeldnere

Før ble det mest sannsynlig hvit jul. Nå skjer det én av tre ganger. Slik er det i Flekkefjord, stedet der sannsynligheten for snø til jul har endret seg mest de siste tiårene. På Bakke værstasjon har den falt med 37 prosent. Tendensen er den samme flere steder i landet.

Agder: Nye nedbørsmønstre

Blåsjø er Norges største kraftmagasin, og som kjent er vannkraften avhengig av nedbør. Med klimaendringene har også nedbøren forandret seg.

Rogaland: Vinteren krymper

Gullingen skisenter 600 meter over havet opplever at sesongen er blitt to uker kortere i snitt.

Vestfold og Telemark: Norgesrekorder i styrtregn

Styrtregn kommer oftere og kraftigere. I 2021 kom det 78,5 mm regn på en time i en intens regnbyge over Tjøme. Det er fortsatt rekord. Rekorden føyet seg inn i en lang rekke styrtregnrekorder fra de siste årene.

Viken: Vinteren krymper

Sokna i Viken er et av de kaldeste stedene i Sør-Norge. Fire vintermåneder med godt skiføre for 30 år siden er blitt til tre. 36 skidager har forsvunnet

Oslo: Stadig flere hetebølger

Oslo får nå fire ganger så mange hetebølger som for 30 år siden. Det vil si fem dager i strekk hvor temperaturen bikker 28 grader eller over. Det er varmt. Flest hetebølger får området innerst i Oslofjorden.

Innlandet: Norges eldste is smelter

Norges eldste is er 7600 år gammel og ligger i Lom i Jotunheimen. Nå smelter breene og isen, og tusen år gamle kulturskatter kommer til syne. Norges eldste sko ble funnet her i 2006.

Vestland: Flere høysommerdager i Bergen

I Bergen har det blitt mer vanlig å oppleve dager med 25 + Slike høysommerdager har økt fra et snitt på 3,2 til 9 dager i periodene før og etter 1990.

Møre og Romsdal: Mer sommer om vinteren

Vintervindene i Møre og Romsdal har blitt varmere. I Tafjord sørger fønvinden for at vintertemperaturen går over 15 grader nesten dobbelt så mange ganger som den gjorde for noen tiår siden.

Trøndelag: Vinteren blir våtere

Vinteren i Trondheim by har blitt våtere. Det er fordi det har blitt varmere og lufta blir fuktigere. Faktisk kommer det 24 prosent mer regn i Trondheim nå enn for 30 år siden. 

Nordland: Bodøsommeren blir lengre

Bodøsommeren strekker seg nå i snitt fra 8. juni til 17. september, mens den for 30 år siden gikk fra 10. juni til 7. september. 

Finnmark: Verdensarven gror til

Vinteren i Alta har blitt 1,6 grader varmere. Vekslingene mellom pluss og minus er flere. Det betyr trøbbel for de som vil bevare helleristningene og bergkunsten.

Svalbard: Størst endring i vinterkklima

Vinteren i Longyearbyen har blitt 4 grader varmere den siste 30-årsperioden. Med høyere temperatur kommer nedbøren oftere som regn.