Tønsberg 30. november, Sidsel Tveitan, Værbitt
Slik har det som var en rekordvarm november sett ut for mange - her fra Tønsberg. Hittil ser det ut til at 2020 blir det varmeste året vi har målt i Norge - mye på grunn av en varm vinter og høst. , Foto: Sidsel Tveitan

2020 kan bli rekordvarmt i Norge

Gjennomsnittstemperaturen så langt i år er en av de høyeste vi har målt i Norge.

Årets første elleve måneder har hatt en gjennomsnittstemperatur på 3,9 grader. Det er 2,2 grader over normalen for denne perioden. Normalen er gjennomsnittet over de tredve årene 1961 til 1990.

Rekorden for hele året er fra 2014, da lå også gjennomsnittstemperaturen for Norge 2,2 grader over normalen. Det nest varmeste året er 2011 med 1,8 grader over normalen. De nasjonale målingene går helt tilbake til 1900.

Her ser du gjennomsnittstemperaturen i Norge sammenlignet med normalen. Den viser at 2014 er det varmeste vi har målt i Norge, men at 2020 ligger hakk i hæl. Illustrasjon: Mai-Linn Finstad Svehagen, Meteorologisk institutt
Her ser du gjennomsnittstemperaturen i Norge sammenlignet med normalen. Den viser at 2014 er det varmeste vi har målt i Norge, men at 2020 ligger hakk i hæl. Klikk på fuguren for å forstørre den.


– Vi må fortsatt vente til desember er overstått før vi vet hvilket år som ble det varmeste. Men at 2020 blir et av de aller varmeste årene vi har målt, kan vi si allerede nå, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt. 

– 2020 har ikke føltes så varmt  

Selv om året ligger an til å bli det varmeste eller nest varmeste, har det kanskje ikke føltes så varmt. 

– De fleste har jo ferie i juli, og den var jo kald i år. Det samme var mai. Men det er det vedvarende mildværet på vinteren og høsten som gjør at vi ligger an til å få et rekordvarmt år i år, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.  

Her ser du hvordan temperaturen har vært sammenlignet med normalen i de ulike sesongene vi har hatt til nå. Normalen er gjennomsnittet av de tredve årene 1961 til 1990. Som du kan se var vinteren og høsten varmere enn normalen. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
Her ser du hvordan temperaturen har vært sammenlignet med normalen i de ulike sesongene vi har hatt til nå. Normalen er gjennomsnittet av de tredve årene 1961 til 1990. Som du kan se var vinteren og høsten varmere enn normalen. 

Kan bli det varmeste året også globalt

Også globalt ligger 2020 an til å bli et av de varmeste årene som er registrert. Det på tross av at det naturlige værfenomenet La Niña, som har en avkjølende effekt på den globale temperaturen, har utviklet seg siste del av året.

Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland understreker at det at et enkeltår er ekstra varmt ikke nødvendigvis skyldes klimaendringer.

–  Men klimaendringene gjør at trenden stadig går oppover og at sannsynligheten for at vi opplever rekordvarme år øker, sier Skaland.

Året så langt i forhold til normalen: 

 

 • Januar: 6,1 °C over
 • Februar: 4,0 °C over 
 • Mars: 2,4 °C over
 • April: 1,2 °C over
 • Mai: 1,1 °C under
 • Juni: 3,2 °C over
 • Juli: 0,6 °C under
 • August: 1,4 °C over
 • September: 1,7 °C over
 • Oktober: 1,5 °C over
 • November: 4,6 °C over