Fløtatinden
De siste tredve årene har det gjennomsnittlige antallet dager med mildvær økt i februar, særlig i Sør-Norge. Men i fjellet ser vi minst endring, noe som betyr at det er størst sannsynlighet for kaldt vintervær her i vinterferieukene. Her fra Fløtatind i Møre og Romsdal. , Foto: Nora Sande Holtan

Flere dager med mildvær i februar enn før

Det blir stadig flere dager med mildvær i februar, særlig i lavlandet i Sør-Norge.

Vi får stadig flere mildværsdager i vinterferiemåneden februar. Det betyr at sjansen for snø og kulde minker, særlig i lavlandet. 

Det har blitt varmere også på fjellet, men endringen er ikke like stor som i lavlandet. Det betyr at det fortsatt vil være kaldt nok der til at snøen kan nytes.

Hvis du bor i Sør-Norge og vil være sikret mest mulig kulde i vinterferien, bør du legge den til fjellet. 

– De fleste av disse stedene forblir snøsikre destinasjoner i vinterferien, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk Institutt. 

De typiske skistedene vil fortsatt være snøsikre i februar

Desto høyere opp på fjellet, eller desto lengre øst og nord i landet, jo færre dager med temperaturer over null. Stabilt kaldest er Sjusjøen på 838 meter over havet. Der er det i gjennomsnitt to mildværsdager i februar, mot kun én i perioden 1961-1990, ifølge Tajet.  

– Golsfjellet på 988 høydemeter ser den samme utviklingen, fra én til to dager med mildvær. Hovden, som ligger 868 meter over havet, har i snitt tre mildværsdager i februar, mot én slik dag mellom 1961-1990, sier Tajet.

Grafikk som viser at det har blitt mildere på de fleste skisteder i Sør-Norge.
Antall dager med mildvær har økt flere steder de siste tredve årene. På Hovden var det i snitt én dag med mildvær i perioden 1961 til 1990, mens det nå er tre.. Grafikk: Mai-Linn Finstad Svehagen/MET.

Størst endring i Sør-Norge

Voss ski- og tursenter ligger 501 meter over havet og har i gjennomsnitt åtte mildværsdager i februar. To ganger har Voss hatt så mange som 22 av 28 milde februardager, i henholdsvis 1990 og 2014.

I lavlandet og spesielt i Sør-Norge, begynner mildværsdagene imidlertid å dominere i februar.

– Fløyfjellet i Bergen klart flest mildværsdager med 14 dager i snitt, mot ti i forrige periode. Rekorden der er fra 1989 med hele 26 dager med snittemperatur over null, sier Tajet.

Frognerseteren i Oslo har i snitt fem mildværsdager, mens rekorden er fra 1990 da det ble registrert 20 slike dager på 434 høydemeter. Bymarka i Trondheim har nå ni mildværsdager i snitt, mot seks i forrige periode. Rekorden er fra 1990, da det ble registrert 24 dager med snittemperatur over null grader.

Grafikk som viser at det har blitt mildere i februar i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.
Antall dager med mildvær i februar har økt betraktelig i lavlandet i Sør-Norge. I Oslo har det gått fra å være i snitt tre dager, til å bli i snitt fem dager med mildvær i februar.

Vintrene blir varmere

Årets vinter så langt har vært spesiell med tanke på temperatur og snømengde. Januar ble den kaldeste januarmåneden på ti år, og februar har så langt vært kald og snørik mange steder. I Tromsø startet året med mindre snø enn normalt, men i løpet av februar har byen fått en snømengde som er på nivå med fjoråret. 

På Sunnmøre har det vært skiføre helt ned i fjæresteinene. For mange har dette vært en vinter vi kommer til å huske, og med god grunn, for den skiller seg ut fra det vi forventer av fremtidens vintre.

– Over hele landet ser vi en tydelig temperaturutvikling i takt med klimaendringene. Temperaturen i februar måned har steget en til to grader de siste 30 årene, dermed bikker temperaturen flere dager over null grader, ifølge Tajet. 

 

Slik har vi funnet sannsynligheten for antall dager med mildvær

Vi har sammenlignet det gjennomsnittlige antallet dager med mildvær i normalperioden 1961-1990 med perioden 1990-2019.

Vi regner en mildværsdag som en dag med gjennomsnittlig døgntemperatur over null grader.

Datagrunnlaget for hvert sted er basert på døgntemperaturer fra seNorge.no. Det er brukt en høyde som representerer stedene godt - typisk i kjerneområdene for skiløypene for de aktuelle stedene.

Endringen i antall mildværsdager i februar:

 • Sjusjøen (838 moh) 
  Før: 1 Nå: 2
 • Golsfjellet (988 moh) 
  Før: 1 Nå: 2
 • Oslo-Frognerseteren (434 moh)
  Før: 3 Nå: 5
 • Hovden (868 moh)
  Før: 1 Nå: 3
 • Bergen-Fløyfjellet (339 moh)
  Før: 10 Nå: 14
 • Voss ski- og tursenter (501 moh)
  Før: 6 Nå: 8
 • Strandafjellet (787 moh)+
  Før: 3 Nå: 5
 • Trondheim-Bymarka (393 moh)
  Før: 6 Nå: 9
 • Tromsø (84 moh)*
  Før: 5 Nå: 6
 • Alta (68 moh)
  Før: 3 Nå: 3

Har du spørsmål? 

Kontakt klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.