witch-kiki-E9hVNb7wOY8-unsplash
Nå kan du sjekke luftkvaliteten uansett hvor du befinner deg i Norge via Yrs nye nettsider. Foto: Witch Kiki/Unsplash

Nå kan du sjekke luftkvaliteten på Yr

Værvarslingstjenesten Yr utvider tilbudet til sine brukere. For første gang kan du sjekke den lokale luftkvaliteten hvor som helst i Norge - på Yrs nye nettsider.

Varslingsmodellen er utviklet av forskere ved Meteorologisk institutt og viser den lokale luftforurensingen i nåtid og 24 timer framover. Det er særlig svevestøv og  nitrogendioksid som forurenser lokalt.

 - Modellen kombinerer værvarselet og utslipp for å beregne luftkvaliteten. Slik kan vi dekke hele Norge, ned til et så lite område som 50 meter, sier Bruce Rolstad Denby, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.

Skjermbilde 2019-11-05 kl. 13.47.00
På Yrs nye nettsider kan du nå sjekke luftkvaliteten time for time. Onsdag 6. november er det ventet høy luftforurensing i deler av Trondheim. Foto: Skjermdump fra Yr.

Vinteren er høysesong

Varselet vil kunne hjelpe spesielt sårbare grupper til å ta forhåndsregler, som eldre, gravide, barn og de med astma og luftveisplager.

Yr er Norges største værvarslingstjeneste og er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt. Varselet blir først tilgjengelig på Yrs nye nettsider. I løpet av sesongen vil luftkvalitetsvarselet også slippes i Yr-appen.

 - Vinteren er høysesong for luftforurensning, derfor passer det bra å lansere luftkvalitet på Yr nå. Hvis du skal ferdes ute er det ikke bare været som er relevant, men også kvaliteten på lufta du skal bevege deg i, sier Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef for Yr.

Målet er bedre luftkvalitet

Varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge er utviklet av Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen Vegdirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Sammen utgjør de Luftsamarbeidet, et statlig samarbeid med et felles mål om bedre luftkvalitet i Norge.