DSCF1320 (2)
Rebecca og Stein Olav på toppen av Meteorologisk institutt.

Smøresjefen gjester Værpodden

Kladder, klister, voks, Blå Extra... Hva slags skismøring skal man egentlig bruke? Værpodden har fått besøk av smøresjefen for landslaget, Stein Olav Snesrud. 

Riktig skismøring

Folk i Norge begynte med skismøring allerede på 1600-tallet. De smurte med bek og harpiks, eller med tjære. Tran, parafin eller bivoks skal også ha blitt brukt for å komme seg fremover på ski. I dag er det helt andre metoder som brukes. Men hva som er riktig å smøre med varierer, og kommer an på - ja, du gjettet riktig - været!

Så da Værpodden-vert Rebecca Roggentin nylig hadde besøk av selveste smøresjefen, Stein Olav Snesrud, hadde de naturligvis mye å snakke om!

Se Stein Olavs beste smøreteknikker for dårlig føre:

Peiling på vær

Å smøre vinnerski krever mye erfaring, og ikke minst peiling på vær. Stein Olav forteller at smøreteamet starter forberedelsene allerede flere dager før et skirenn. Hvordan har temperaturen vært i det siste? Er det ventet nedbør?

Når dagen kommer, er pulsen høy:

- På selve renndagen er det første vi gjør å sjekke hvordan værmeldinga og værstasjonen stemmer overens, sier Stein Olav og fortsetter: 

- Hvis det plutselig er helt annet vær på løpsdagen enn det som var varslet, får vi en hektisk morgen, for å si det sånn.

Men hva er egentlig det vanskeligste smøreværet? Og under hva slags vær er det aller best å være smøresjef? Dette og mye mer i nyeste episode av Værpodden!

Hør hele episoden her: