Eiksund i Møre og Romsdal, foto Bente Mork Blindheim
En snøløs dag i Eiksund i Vestland i går. Sannsynligheten for at folk i deler av Sør-Norge skal få snø på julaften er minkende., Foto: Bente Mork Blindheim

Stadig mindre sjans for snø på julaften i Sør-Norge

På Sør- og Østlandet har det blitt betydelig færre år med snø på bakken julaften.

Meteorologisk institutt har gjort beregninger som viser at sjansen for snø i jula har minket langs hele kysten, fra svenskegrensen til Lofoten. Endringene er størst i lavlandet på Øst- og Sørlandet.

Det viser beregninger av snøkart og observasjoner av snødybde på en rekke målestasjoner de siste tredve årene, sammenlignet med normalen. Normalen er gjennomsnittet av de tredve årene 1961 til 1990. 

–  Hvis du bor i Oslo, er det 60 prosent sannsynlighet for at du får snø på julaften. Tidligere var det 80 prosent sannsynlighet for snø på julaften. Lignende endringer ser vi også for andre byer og tettsteder på Øst- og Sørlandet, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.  

Sannsynlighet for hvit jul i Oslo, Bergen og Tromsø
Her ser du sannsynligheten for å oppleve hvit jul i Oslo, Bergen og Tromsø. Dette er ikke værprognoser for årets jul, men viser hva som er sannsynlig å forvente i dagens klima. Illustrasjon: Mai-Linn Finstad Svehagen, Meteorologisk institutt 


Her kan du se sannsynlighet for hvit jul ulike steder i Norge.

Mer mildvær og regn

På Østlandet er desember måned blitt 1,2 grader varmere de siste tredve årene, sammenliknet med forrige periode. Vi må tilbake til 2012 for å finne en desember med månedstemperatur under normalen.

– Temperaturøkningen har ført til hyppigere mildvær og mer nedbør som regn i julen. Den gjennomsnittlige snøgrensen har derfor krøpet innover i landet og oppover i høyden, sier Tajet.  

Kysten fra Østfold til sørlige deler av Trøndelag har hatt hvit jul opptil sju av de siste 30 årene. Bergen og Kristiansand har hatt henholdsvis seks og åtte år med hvit jul de siste 30 årene. Lengre inn i Østfold, Vestfold, deler av Buskerud og Aust- og Vest-Agder har det vært 8 til 14 år med hvit jul siden 1990.

I lavlandet er det bare i Troms og Finnmark at sjansen for hvit jul forblir høy. Der er sannsynligheten for snø på julaften hele 90 prosent.

Kartene er basert på snødata for perioden 1961-1990 og 1988-2017. De viser hvor mange år det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften for hver av disse periodene. Kilde: Cristian Lussana og Ketil Isaksen, klimaforskere ved Meteorologisk institutt.
Kartene er basert på snødata for perioden 1961-1990 og 1988-2017. De viser hvor mange år det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften for hver av disse periodene. Kilde: Cristian Lussana og Ketil Isaksen, klimaforskere ved Meteorologisk institutt.

Snødybden synker

Lengre inn i landet, der det normalt er hvit jul, har snødybden sunket de siste tredve årene. Det har blant annet ført til færre julaftener med skiføre. 

Mange steder i landet er det nå ordentlig skiføre først i januar. Skiføre regnes som en snødybde på 25 centimeter eller mer.

Her er julen fremdeles hvit

På fjellet er det fremdeles høy sannsynlighet for hvit jul. Her er det ingen tydelige endringer sammenliknet med tidligere, fordi temperaturen forblir lav nok til at julesnøen blir liggende. 
 

Her ser du sannsynligheten for hvit jul på fjellet i Sør-Norge. Det er flere steder du er garantert snø. Illustrasjon: Mai-Linn Finstad Svehagen
Her ser du sannsynligheten for hvit jul på fjellet i Sør-Norge. Det er flere steder du er garantert snø. Illustrasjon: Mai-Linn Finstad Svehagen


Fjelltraktene i Sør-Norge og grensetraktene fra Elverum til et stykke forbi Narvik har hatt hvit jul nærmest hvert eneste år. Også mye av Troms og Finnmark kan regne med hvit jul, ifølge statistikken.

Deler av Viken og Innlandet, Agder og Rogaland og Vestland, samt kysten fra Trondheim til Tromsø, har hatt tre av fire julaftener med snø. Trondheim har hatt 22 år med hvit jul de siste tredve årene. Det er omtrent uendret sammenliknet med normalperioden.