giancarlo-revolledo-35s6MyJH-Cs-unsplash
Tre fiskebåter i havn ved Islas Ballestas i Peru, Foto: Giancarlo Revolledo/Unsplash

Hva er La Niña og hvordan henger det sammen med klimaendringer? 

La Niña er et værfenomen som kjøler ned store deler av Stillehavet. La Niña gir sterkere passatvind enn vanlig, og havet utenfor Peru og Ecuador blir kaldere enn normalt. La Niña er motparten til værfenomenet El Niño, og de påvirker været i store deler av verden.

I år er det forventet en ganske kraftig La Niña. Men det er vanskelig å si hvor kraftig. Nøyaktig hvor mye kjøligere det blir i Stillehavet til jul, er usikkert. Den kraftigste El Niño som er målt var i 2016, og den siste kraftige La Niña var i 1999.

Hvordan henger La Niña og klimaendringer sammen?

Begge disse værfenomenene har blitt kraftigere over tid. Analyser av modellsimuleringer tilsier at vi får mer intense svingninger i takt med global oppvarming. Et kraftig La Niña kan gjøre at den globale oppvarmingen flater ut midlertidig, men det varer bare et enkelt år vanligvis, og så peker det oppover igjen. 

Slik påvirker La Niña været

Resultatet av La Niña blir at steder som vanligvis har vått klima vil få mindre nedbør og en kaldere værtype. Det motsatte skjer under El Niño. 

Når en La Niña forekommer, som i år, ser vi også ofte flere tropiske orkaner i Nord-Atlanteren og i det Karibiske Hav. Og hittil i år har det vært rekordmange navngitte orkaner i området. Men orkaner påvirkes også av lokale forhold, slik som havtemperatur. Høyere temperaturer øker intensitet. 

Nord-Europa merker lite av værfenomenet La Niña. I vår del av verden har vi allerede kraftige variasjoner i været som overdøver effekten av værfenomenet La Niña.

Mer lesestoff