geofysenVNN
"Værvarslinga" fyller 100 år i år, Foto: Kjell Brandsberg, MET

100 årsjubileum for Værvarslinga i Nord-Norge

Meteorologisk institutt sitt Tromsø-kontor blir 100 år den 1. februar. Det markerer vi med åpen dag og andre aktiviteter i forbindelse med Arctic Frontiers i neste uke.

Når du kommer til Tromsø, så må du si at du jobber på Værvarslinga (og ikke på Meteorologisk institutt) for at de lokale skal skjønne hvor du jobber. Det fikk jeg erfare, når jeg for ni år siden kom til Tromsø og skulle ta taxi til Meteorologisk institutt for første gang, og han bak rattet ikke helt skjønte hvor jeg skulle..

For folk i Tromsø er Værvarslinga både en institusjon og et landemerke.

Værvarslinga har en kjendis som besøkes hver dag

Når jeg spør tigligere avdeligssjef Helge Tangen om det er noen historier som kan være morsom å dele om Værvarslinga, så får jeg raskt svar tilbake. 

- Vi har "Rudi" da, Isbjørnen som står i glasshus utenfor hovedinngangen her. Den er en ordentlig kjendis og hver dag kommer det turister eller besøkende som tar bilde av han svarer Helge. 

Isbjørnen ble skutt på Hopen meteorologiske stasjon i januar 1995. Den ville ikke forlate stasjonen og de ansatte ble hindret i å gjøre jobben sin. Sysselmannen på Svalbard vedtok derfor avliving av dyret.

- Da vi feiret 75 år fikk vi isbjørnskinnet i gave fra Sysselmannen. Den ble utstoppet og var tenkt plassert i inngangspartiet, men den var for stor! Statsbygg bygde derfor et eget glasshus for å gi bjørnen et verdig sted å være forteller Helge. 

Hvorfor Rudi?

Navnet fikk den etter en konkurranse blant barneskolene i Tromsø; Rudi var en legendarisk isbjørnjeger og også en kjent stamgjest på Ølhallen i Tromsø.

Program for jubileet

NRK Troms i morgen

I morgen kommer NRK Troms til Værvarslinga. De skal ha vær som tema for sin ettermiddagsending i morgen (fra 13.00 - 17.00). Der blir det både værprat, historie og musikk. Sendingen kan også høres på nett: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troms.

Avisa Nordlys på lørdag

Avisa Nordlys kommer til Værvarslinga i morgen for å følge våre ansatte gjennom en hel dag for å se hvordan meteorologene jobber. Det kommer i avisen på lørdag, så følg med.  

Søndag er det åpen dag

Førstkommende søndag inviterer Værvarslinga til åpen dag fra klokken 12.00-15.00. Publikum inviteres til å komme på besøk og se hvordan våre meteorologer og forskere jobber. De vil også få en smakebit på hvordan det var å jobbe som meteorolog for hundre år siden. Det er lagt opp til aktiviteter og eksperimenter for både barn og voksne.

- Og det blir selvfølgelig mulighet for å få tatt en selfie med kjendisen. Velkommen! 

IMG_6358_Facetune_23-01-2020-12-58-40
Denne gjengen gleder seg til å ta i mot besøkende på åpen dag. Foto: Pernille Borander, MET

Arctic Frontiers

I hele neste uke, fra 27. - 31. januar, er det Arctic Frontiers og der er vi partner. Vår direktør Roar Skålin skal åpne en av sesjonene på konferansen på vegne av instituttet og 100-årsjubileet. Vi får hjelp av et eksternt firma til å filme og fronte dette, så det blir kanskje mulighet for alle ansatte til å se det i etterkant. 

Statssekretær Atle Hamar fra Klima- og miljødepartementet kommer også til Tromsø for å delta på jubileumsmarkering på instituttet mandag 27. januar, hvor han skal snakke til allmøtet. Han skal også delta på Arctic Frontiers. Den samme dagen arrangerer vi mingling for deltakere og våre samarbeidspartnere på konferansen.

Hele programmet til konferansen finner du her

Hurra! 1. februar er det bursdag

Etter en uke med faglig feiring så er selve bursdagen den 1. februar. Og da skal det feires skikkelig, med jubileumsmiddag for de ansatte, deres nærmeste og inviterte gjester.

Gratulerer så mye til jubilanten vår!