“Arctic Weather”-satellitten fanget godt opp stormen Boris
Bare en måned etter at ESAs Arctic Weather Satellite ble skutt ut i verdensrommet, har den levert sine første bilder av stormen som har skapt kaos i sentrale deler av Europa.
– Det ser ut som om teknologien i satellitten virker som den skal. Kvaliteten på bildene ser lovende ut og gir oss en pekepinn på hva som er mulig med en ny generasjon av små-satellitter, sier seniorforsker på MET, Harald Schyberg.
Han er imponert over detaljrikdommen i bildene som er fanget opp av satellitten, og mener det kan være et svært nyttig supplement til den eksisterende varslingen i Arktis.
– Denne satellitten demonstrerer noe helt nytt for oss: Med slike små og kostnadseffektive satellitter, vil det være mulig å sende opp flere. Det vil gi mye bedre dekning av områdene våre enn før.
I framtiden planlegges det en konstellasjon av seks slike satellitter, kalt EPS-Sterna.
Satellitten dekker spesielt nordområdene godt. Det som skjer i Arktis, forblir ikke i Arktis. Endringene i nordområdene påvirker hele jorda. Ved hjelp av denne nye satellitten er det nå mulig å følge bedre med på værutviklingene der i sanntid.
Holder det den lover
MET meldte første gang om oppskytningen 16. august. Forskerne Stephanie Guedj og Per Dahlgren fra Meteorologisk institutt har bidratt fra Norge både i et nordisk og et europeisk samarbeidsprosjekt for å forberede bruken av disse dataene i værvarslingen.
Satellitten har sensorer som gir detaljerte temperatur- og fuktighetsprofiler under alle værforhold, i ulike høyder, rundt om i verden. Det er spesielt interessant at den gir god dekning i Arktis på grunn av de raske klimaendringene i regionen.
– Det tar litt tid å kalibrere satellitten og teste systemene, men at den nå har fanget opp og målt stormen i Europa såpass godt og etter bare en måned, viser kapasiteten satellitten har, sier Stephanie Guedj.
Hun mener bildene viser det unike ved satellitten:
– Bildene viser den unike evnen Arctic Weather Satellitten har til å måle stormaktivitet tvers gjennom forskjellige høydelag og gjennom skyer og regn.