Et stort steg for jordobservasjoner
Et internasjonalt team av forskere og eksperter gjør oss klar for en ny satellitt gjennom åpne programmvare og data
I et stort skritt mot å bygge på og fremme teknologien for hvordan vi driver jordobservasjon, starter European Space Agency (ESA) CIMR L2PAD-prosjektet, som er planlagt å vare fire år fra 2023 til 2027. Målet med dette prosjektet er å utvikle en prototype av bakkenivå 2 segmenter for den kommende CIMR-satellitten. Prototypen skal legge grunnlaget for den vitenskapelige og operative utnyttelsen av dataene som blir samlet inn av CIMR-satellitten. Oppskytingen av satellitten er planlagt på slutten av dette tiåret.

En fusjon av forskning og implementering
– En unik egenskap ved CIMR L2PAD-prosjektet er å sikte mot transparent og gjenskaping av vitenskap ved å åpne data og programvare så tidlig som mulig. Dette vil skje gjennom utviklingen av Algorithm Theoretical Basis Documents (ATBDs) som vil være tilgjengelige som nettsider basert på JupyterBook-teknologien, og all programvare vil være åpen kildekode, sier prosjektleder Thomas Lavergne ved MET.
En av utfordringene for CIMR L2PAD-teamet vil være å bedømme algoritmene med simulerte data, siden CIMR-satellitten ennå ikke er skutt opp. Målet med denne prosessen er å sikre at nøyaktigheten og påliteligheten til algoritmene som skal bli brukt i bakkesegmentet er bedømt rett.
Ambisjonen til dette prosjektet er omfattende og dekker 20 geofysiske parametere som inkluderer blant annet havis (over flere variabler), som temperatur i havoverflata, salthet, havvind, snø på land, jordfuktighet og vegetasjon. Gitt omfanget av dette prosjektet, fant de ut at det var nødvendig å samle et konsortium av eksperter og organisasjoner fra Europa og andre steder i verden.
Konsortium med styrker fra ulike sammensetninger for best resultat
Konsortiet, som blir ledet av Meteorologisk institutt (MET), inkluderer 12 partnere, hovedsakelig fra Europa, med én kanadisk partner. Konsortiets sammensetning består av blant annet forskningsinstitusjoner, universiteter og private IT-selskaper, som Deimos Romania og Science & Technologies Norway, for å gi en allsidig ekspertise. Dette samarbeidet understreker betydningen av offentlig-private partnerskap for å fremme romforskning og -teknologi.
ESA, som er kjent for sin grundige planlegging, har gitt CIMR L2PAD-prosjektet en svært detaljert arbeidsplan, full av rapporter og milepæler. Prosjektet overvåkes av avdelingen ved ESA i ESRIN, Italia, ansvarlig for utvikling og administrasjon av bakkesegmenter for mange EO-satellitter, inkludert f.eks. CryoSat, SMOS, Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3, CRISTAL og CIMR.
Oppstart i november
Prosjektets oppstartsmøte fant sted i slutten av november. De første tre månedene forventes å være svært intensive, med forberedelse av over 20 utkast til ATBDer og designdokumentasjon for programvarene.
– CIMR L2PAD blir utvilsomt et spennende prosjekt. Det er også mye ansvar fordi Copernicus-brukerne har høye forventninger til CIMR-satellitten. Vi er glade for å ha blitt valgt og ser frem til å støtte ferden til CIMR og dens fremtidige brukere, sier Lavergne.

Et stort steg for jordobservasjonsteknologi
Oppsummert så tar vi med CIMR L2PAD-prosjektet et stort steg innen jordobservasjonsteknologi, med et mangfoldig konsortium av eksperter og organisasjoner som samarbeider for å utvikle et banebrytende bakkesegment for den kommende CIMR-satellitten, og dermed styrke vår evne til å overvåke og forstå planeten vår.
Prosjektets fremtidige utsikter inkluderer potensialet for fortsatt samarbeid og innovasjon innen jordobservasjon når det går inn i den neste generasjon av satellitteknologi.