Satelitt10.8

Oppdatert farevarsel: Kraftige vindkast fredag og lørdag

Fredag vil et lavtrykk passere over Sør-Norge fra sør til nord og gi mye vind og nedbør. Vinden ventes å flytte seg nordover.

Oppdatering fredag kl 12:00

Meteorologisk institutt har nedjustert aktsomhetnivået fra oransje til gult i Sør-Norge. Dette gjelder Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

Fra fredag formiddag ventes lokalt kraftige vindkast mellom 20 og 25 m/s fra vest i indre strøk Østafjells, i fjellet periodevis vindkast over 30 m/s. 

Vinden øker først i Aust-Agder og Telemark, fra fredag ettermiddag i  Buskerud, Oppland, Hedmark, Oslo og Akershus. Vinden minker i løpet av kvelden, først i Aust-Agder, Telemark, Oslo og  Akershus, seint fredag kveld også i Buskerud, Oppland og  Hedmark.

Den sterkeste vinden ventes i Sør-Norge på fredag ettermiddag (teksten fortsetter under bildet).

Vind10.8

Flytter seg nordover

Den sterke vinden ventes å flytte seg nordover til Møre og Romsdal og Trøndelag natt til lørdag, lokalt med vindkast på 25-30 m/s.

Når vinden når Nordland lørdag morgen øker styrken til oransje farenivå, fra Helgeland opp til og med Salten. Det ventes vindkast på 25-30 m/s, i innlandet vindkast over 30m/s. I Nordland minker vinden i løpet av lørdag kveld og natt til søndag.

Gjenstander med store vindfang og moderat vekt kan være utsatt for vinden, eksempelvis bobiler, campingvogner og telt. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Fest alle løse gjenstander (teksten fortsetter under bildet).

Regn10.8

Mye nedbør

I tilknytning til denne hendelsen ventes også lokalt mye nedbør. I løpet av fredag ventes det i Telemark, Buskerud og Oppland 40 til 50 mm på 24 timer. I Rogaland og Møre og Romsdal ventes det 50 til 70 mm i løpet av en 12-timers periode. I Trøndelag ventes 40-60 mm i løpet av 12 timer fra fredag kveld til lørdag formiddag.

Nordland får mye nedbør på lørdag, her kan det komme 40 til 60 mm på 12 timer. 

Mer informasjon om farevarslene.