Fra første episode av Værfast
Første episode av Værfast handler om kulde, og vi har besøk av lege og kuldeentusiast Trond-Viggo Torgersen, Foto: Therese Norum © Meteorologisk institutt

Ny podkast om vær og klima

Hva er grunnen til at det var så kaldt i januar og februar? Blir det faktisk kaldere ute når det blåser? Og hvorfor gjør det vondt å fryse? Meteorologisk institutt har startet en ny podkast om vær og klima, og i første episode er temaet kulde.

I podkasten Værfast møter meteorologer og klimaforskere på Meteorologisk institutt folk som har et forhold til vær eller klima, på en eller annen måte. Temaene vil være ulike fra episode til episode, men med én ting til felles: Ingen spørsmål er dumme!

I første episode er lege og programleder Trond-Viggo Torgersen på besøk for å fortelle om hvordan kulde påvirker kroppen, om iskalde hytteturer og om da han ga liv til en svært trist værmelder på NRK1 i 1979.

Du kan se sketsjen med den triste værmelderen her.

Bli med bak kulissene

Når det er veldig kaldt, får meteorologene mange spørsmål om hvorfor, og det er ikke alltid like lett å forklare til en travel journalist. Kuldeperioder får for eksempel ofte stempel som sibirkulde eller russerkulde i media, uten at det nødvendigvis er Sibir kulden stammer fra. I Værfast avslører statsmeteorolog Bente Wahl at dette er et vanlig tema på pauserommet på Meteorologisk institutt.

– Sibirkulde er ikke noe veldefinert begrep, det er på en måte bare noe som har kommet. Vi definerer det nok litt annerledes enn media. For oss meteorologer handler det mer om hvor luftmassene kommer fra, sier hun.

Og rett skal være rett:

– Når avisene kalte det sibirkulde for noen uker siden, kom egentlig luftmassene fra Arktis!

Værfast tar over for Værpodden

Den observante leser, eller lytter, vil kanskje bemerke at det allerede finnes en podkast fra Meteorologisk institutt. Det stemmer. Værpodden har eksistert siden 2019, men nå tar Værfast over stafettpinnen.

Alle episodene av Værpodden vil imidlertid fortsatt være tilgjengelige, og du kan lese mer om den første podkasten vår her.

Tar over
Værpodden blir nå erstattet av Værfast.

Hør første episode her:

Du finner Værfast der du hører podkast, for eksempel i Acast, Apple Podkaster og på Spotify. Det kommer ny episode annenhver uke. Husk å abonnere!

Lurer du på noe om vær og klima?

Send en e-post til verfast@met.no, så kanskje nettopp ditt spørsmål blir tema for en episode.