Ny vær- og klimasatellitt bidrar til større presisjon i varslingen
Tirsdag 1. juli er det klart for oppskytingen av en ny vær- og klimasatellitt som vil bety mye for overvåkning av vær, klima og luftkvalitet, spesielt på lavere breddegrader.
Meteosat Third Generation Sounder 1 (MTG-S1), vil gi fremskritt innen værvarsling og klimamonitorering, både i Europa og globalt. Systemet har et sonderingsinstrument som opererer i geostasjonær bane 36 000 kilometer over jorden.
MTG-S1 blir den andre satellitten i MTG-systemet, etter at bildesatellitten Meteosat-12 ble sendt opp i desember 2022. Sammen utgjør de en del av det mest avanserte værsatellittsystemet som noensinne er bygget, skriver EUMETSAT i en pressemelding.
Større presisjon i værvarslingen og overåkningen av luftkvalitet
Satellitten vil som den første av sitt slag gi en dynamisk tredimensjonal oversikt over atmosfæren sett fra et punkt høyt over ekvator. Hver halvtime vil det for Europa samles inn oversikt over temperatur og luftfuktighet som vil gjøre meteorologene bedre i stand til å overvåke atmosfærisk ustabilitet og vanndampens bevegelser allerede før skyer begynner å dannes. De kan dermed forutse styrtregn, tropiske sykloner og vinterstormer med større presisjon enn tidligere.
– Denne blir også viktig for overvåkning av luftkvalitet i Europa, sier Harald Schyberg, divisjonsdirektør for klima og miljø ved Meteorologisk institutt.
MTG-S1-satellitten vil huse Copernicus Sentinel-4, et instrument som skal overvåke atmosfæren og bidra til bedre klimadata og luftkvalitetsvarsling. Et viktig bruksområde vil være overvåkning av atmosfærens sporgasser og aerosoler, som aldri tidligere har vært mulig å overvåke via satellitt. Satellitten vil blant annet overvåke nitrogen, dioksid, svoveldioksid og ozon. Dermed blir det mulig å bedre forstå den globale fordelingen av disse gassene og hvordan de varierer gjennom dagen og natten. Det blir også mulig å overvåke luftkvalitet og naturlige utslipp fra for eksempel vulkaner og skogbranner.
MTG-systemet vil forbedre værvarsling og overvåking av ekstremvær som stormer, særlig på lave breddegrader.
For mer informasjon, bilder og en oppdatering på prosjektet, kan du besøke EUMETSATs nettsted.