nz_willowherb_flickr
Fra et tidligere Shetland Race. Foto: nz_willowherb via Flickr (Creative Commons)

Værbrief før Shetland Race

I år blir utfordringene å finne vinden på riktig tidspunkt og riktig sted. En høytrykksrygg ligger over Nordsjøen når seilasen skal starte, og det ventes knapt noe vind, kanskje lett bris, fra nordvest i starten.

Etterhvert vil vinden dreie sør og sørøst i Nordsjøen, når en front nærmer seg fra vest. Og da kan en vente en stødig sørøst-bris nesten over til mål. Kanskje opp i liten kuling på morgentimene i nærheten av fronten. Bølgehøyden kan da komme opp i ca 1,5 - 2 meter, men ellers ventes bølgehøyder under det, forteller forsker Anne Karin Magnusson.

Når båtene nærmer seg Lerwick torsdag morgen kommer nye utfordringer. Vestlig vind, kanskje litt stille en kort periode, disig, som går over til nordvest 5-10 knop. Da blir strømforhold viktig, og tidevannstrømmene er kjent for å være sterke på den kanten.

– For returen på søndag er det nye lavtrykk på gang, men vinden ventes ikke å bli så sterk, og det blir mest sannsynlig medvind, og igjen gode bølgeforhold om man kan si det slik. Mest sannsynlig under 2 meter, forteller Anne Karin.

Det kan også nevnes at det ventes tordenvær i forbindelse med frontpassasjen i Nordsjøen onsdag kveld, men mest sannsynlig kommer det lenger sør.

Værbrief og spesialvarsler:

Anne Karin Magnusson
Værbriefen er ved MET-forsker Anne Karin Magnusson

Last ned værbrief (Powerpoint)
yr.no/kart finner du vind-, strøm- og bølgekart med mer