Ekstremvarsel gyda
Ekstremværet Gyda er nå over.

Ekstremvêret Gyda er over

Ekstremværet Gyda er nå avsluttet. Det er fortsatt flom- og skredfare i området.

Oppdatering torsdag klokken 21: 


Tirsdag sendte vi ut ekstremværvarsel for Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Ekstremværet fikk navnet Gyda. Det ble varslet mellom 80 til 120 millimeter fra onsdag ettermiddag til torsdag kveld, enkelte steder opp mot 150 millimeter.

Fram til torsdag kveld klokken 20 har det kommet 105,1 millimeter regn i Trøndelag, og 174 millimeter regn i Møre og Romsdal. Flere målestasjoner i Trøndelag og Møre og Romsdal har fått ny døgnrekord for januar. 

Her ser du hvor mye regn vi har målt fra tirsdag til torsdag kveld: 

Her ser du hvor mye regn som har kommet under ekstremværet Gyda.
Her ser du hvor mye regn som har kommet fram til torsdag kveld klokken 20 under ekstremværet Gyda.

Fortsatt skred- og flomfare i området

Selv om ekstremværet for regn er over, er det fortsatt skred- og flomfare i områdene. Se på varsom.no for oppdatert informasjon.

I ukene etter hendelsen evaluerer vi farevarselet og publiserer en rapport på https://www.met.no/publikasjoner/met-info/ekstremvaer når evalueringen er ferdig.

Fortsatt gule farevarsel på vindkast og snø

Været resten av torsdag og fredag i Trøndelag og Møre og Romsdal preges av nordvestlig vind, lavere temperatur og snøbyger. Det er sendt ut farevarsel på gult nivå på både vindkast og snø for de to fylkene. 

Det er i tillegg sendt ut en rekke andre farevarsel for hele landet. En oversikt over alle utstedte farevarsel kan sees på yr.no/farevarsler.

Vil du vite mer om våre farevarsel?

Rødt nivå er det høyeste farenivået for regn. Her kan du lese mer om våre farevarsler.

Les om ekstremværvarsel og andre farevarsel

En oversikt over alle utstedte farevarsel kan sees på Yr.no/farevarsler.

Oppdatering torsdag klokken 12: 

I Møre og Romsdal har det i løpet av de siste 24 timene kommet mellom 70 og 125 millimeter regn flere steder. Noen steder har vi registrert mer.

Fram til i kveld ventes det fortsatt 50-60 millimeter regn.

I Sør-Trøndelag har det kommet mellom 60 og 80 millimeter regn flere steder i løpet av det siste døgnet. Enkelte steder har fått mer enn dette.

Fram til i kveld ventes det fortsatt mellom 30 og 50 millimeter regn.

Oppdatering tirsdag klokken 13: 
 

Eit rødt farevarsel om ekstremt mye regn er sendt ut for sørlege delar av Trøndelag og Møre og Romsdal. 

Vedvarande regn gjer at vi forventar at fleire stasjonar kan få rekord for døgnnedbør for januar. Det er også mildt for årstida, slik at all nedbøren som fell er venta som regn også høgt til fjells.

Etter at uvêret er over torsdag kveld, er det venta betydeleg lågare temperaturar og overgang til sludd- og snøbyger i fjellet, først i nord. 

Rødt nivå, altså ektstremvêr, er det høgaste farenivået for regn.
Her kan du lese mer om våre farevarsler.

Ekstremvêret Gyda treff sørlege delar av Trøndelag og Møre og Romsdal onsdag og torsdag.
Nedbørmengder, ekstremværet Gyda.jpeg
I forbindelse med ekstremværet Gyda forventer vi fra 80 til 120 millimeter regn i løpet av et døgn i Møre og Romsdal og sør i Trøndelag. Noen steder kan det komme så mye som 150 liter vann per kvadratmeter. Det tilsvarer et lite badekar med vann.

Oransje farevarsel om mykje regn i Sogn og Fjordane og Innlandet

Vi har også ute eit farevarsel på oransje nivå for svært mykje regn i Sogn og Fjordane og Innlandet. Nord i Trøndelag og i Hordaland er det venta mykje regn, gult farenivå, både onsdag og torsdag.

Gult farevarsel om vindkast i store delar av landet

Det er ikkje bare mykje nedbør denne uken, mange steder vil oppleve kraftige vindkast også. Møre og Romsdal og Trøndelag har ute et gult farevarsel for kraftige vindkast onsdag og natt til torsdag, og også fra torsdag kveld og natt til fredag fra 30 til 35 meter per sekund.

Også for Nordland er det onsdag til tidlig torsdag ute gult farevarsel for vind.

Vestland fylke har ute eit gult forvarsel for vindkast torsdag kveld og først på fredag. Her er det venta vindkast fra 27 til 30 meter per sekund i midtre og indre strok.

For store deler av Østafjells er det ute gult farevarsel for vindkast fra onsdag til fredag morgen, for vindkast over 20 meter per sekund.