Meteorologer reiser til Malawi med Yr i bagasjen
Hvorfor? For å bistå med å lage gode verktøy, og for å varsle befolkningen om vær- og naturfarer.
I midten av april dro en liten delegasjon fra Meteorologisk institutt til Malawi, for å jobbe sammen med våre kollegaer fra det meteorologiske instituttet der. Department of Climate Change and Meteorological Services (DCCMS) heter instituttet og de holder til i den nest største byen Blantyre.
Malawi ligger i Sørøst-Afrika. Landet er et av verdens fattigste og de lever av landbruk og fiskeri primært. Malawi utsettes årlig for alvorlige flommer med skade på infrastruktur og tap av menneskeliv. Det er store utfordringer knyttet til klimaendringer i regionen.
Samarbeid, ikke bistand
Dette var andre gang vi besøkte landet og de har også vært i Norge.
– Vi kaller det samarbeid, ikke bistand, forteller Kristine Gjesdal, som er prosjektkoordinator.
– Vi kan i prinsippet dele ubegrenset av de dataene vi har, men det hjelper lite hvis dataene ikke tas i bruk. Derfor er det essensielt at vi samarbeider og får et reelt bilde av hvilke behov landet har, sier hun videre.
Og det er nettopp det.
For at bistand skal være bærekraftig så trengs det felles forståelse og felles mål. Derfor handler våre samarbeidsprosjekter mye om å bli kjent med lokalt vær- og klima, og hvordan varsling av vær- og naturfare foregår der.
Ønsker sin egen vær-app
Vår samarbeidspartner i Malawi ønsker å lage sin en vær-app, og vi har tre IT-eksperter fra Meteorologisk institutt med i samarbeidet. Det er spesielt varsel om flom og kraftige tordenbyger de trenger i Malawi, men også vanlige værvarsler.
– Vi har jobbet mye med å prioritere innholdet for å finne ut hva brukerne trenger og hvilken forutsetning de har for å forstå varslene, forklarer Gjesdal.
Fra høsten 2019 har Norad finansiert et pilotprosjekt om å bruke vårt åpne globale værdatasett til å bygge værtjenester i Malawi. Datasettet bak Yr er godkjent som et digitalt fellesgode av FN i 2021 og flere land er interessert i å ta dette i bruk.
En av de første utfordringene vi støtte på var å finne ut hvilken værmodell som best representerer været i Malawi. For å finne ut dette, bruker vi en metode som vi kaller verifikasjon. Da kan vi systematisk sammenligne værdataene som brukes med andre værdata.
Resultatet av verifikasjonen gjort på nedbør viser at den europeiske værmodellen fra ECMWF varslet nedbør bedre enn hva værmodellen de bruker i dag gjorde.
– Nå har vi et utgangspunkt å jobbe videre med. Vi skal se på flere parametre og teste mer, så vi får robuste resultater før vi gir en anbefaling om hvilken værmodell som er best å bruke, sier Gjesdal.
Våre samarbeidsprosjekter i Sørøst- Asia og Øst-Afrika
MET har i mange år vært involvert i samarbeidsprosjekter i flere land både i Sørøst- Asia og Øst-Afrika. Vi samarbeider med de nasjonale meteorologiske instituttene og bidrar til å bygge kapasitet og kompetanse på vær og klimatjenester.
Våre partnere er:
Bangladesh Meteorological Department (BMD)
Viet Nam Meteorological and Hydrological Agency (VNMHA)
Ethiopian Meteorological Institute (EMI)
Department of Climate Change and Meteorological Services (DCCMS) i Malawi
Instituto Nacional de Meteorologia (INAM) i Mozambique
I tillegg samarbeider vi med Norad, Flyktninghjelpen (NORCAP) og Norsk institutt for bioøkonomi.