Farevarsel 23.09.20
Farevarsel fra Meteorologisk institutt 23. september.

Avsluttet: Oransje farevarsel for vindkast i Nordland og Troms

En foreløpig oppsummering viser at det har blåst full til sterk storm på ni offisielle stasjoner i Nordland og og Troms. Syv offisielle stasjoner i Nordland og Troms fikk mellom 35 og 40 m/s i vindkast, mens Hekkingen fyr fikk et vindkast på hele 50,6 m/s.

Det oransje farevarselet for Vesterålen var berettiget, med observerte vindkast på mellom 35 og 40 meter per sekund. For Lofoten, Ofoten og Troms var det sendt ut gult farevarsel med et varslet vindkast på 27-35 meter per sekund, med mulighet for 35-40 meter per sekund ytterst på kysten.

Vindkastet på Hekkingen på over 50 m/s viser at det lokalt kom atskillig mer vind enn det som ble varslet på utsatte steder. Også andre uoffisielle stasjoner indikerer lokalt mye vind. En mer grundig vurdering i form av en rapport av denne værsituasjonen blir gjort på et senere tidspunkt.

Nordland

Vindkast m/s
Skrova fyr 38,1
Helligvær 36,7
Rotvær 36,4
Røst lufthavn 36,0
Andøya lufthavn 35,5
Værøy heliport 34,9
Leknes lufthavn 34,8
Svolvær lufthavn 34,6
Stokmarknes LH - Skagen 31,8
Myken 31,5
Reipå 30,7
Evenes lufthavn 27,7
Narvik sentrum 26,3
Vega - Vallsjø 25,3
Bodø 25,2
Straumsnes 

21,4

 

Troms Vindkast m/s
Hekkingen 50,6
Fakken 38,7
Måsvik 35,5
Torsvåg 33,4
Tromsø, Vervarslinga 28,0
Tromsø, Langnes 27,8
Harstad stadion 27,1
Bardufoss 25,4


Oppdatert 23. september kl. 19.00:


Det blåser nå sør og sørvest full til sterk storm med vindkast opp mot 38 m/s flere steder i Lofoten. Dette er hakket mer enn prognosene indikerte tidligere i dag. Vi venter fortsatt at lavtrykket skal intensivere seg og at den sterkeste vinden vil treffe Vesterålen de neste timene. Vi venter vest og sørvest full til sterk storm med svært kraftige vindkast på 35-40 m/s inn mot Vesterålen og kysten av Troms.


Stormsenteret ligger nå rett vest for Lofoten. Fram til kl. 19 har det blåst full til sterk storm  på flere steder i Lofoten med vindkast opp mot 38 m/s. De neste timene vil vinden også ta seg opp i Vestrålen med sørvest og senere vestlig full til sterk storm, og vindkast på 35-40 m/s. I Vesterålen er det ventet å blåse storm fram til midnatt. I Lofoten vil vinden begynne å minke de neste timene.

I Troms er det også ventet vindøkning de neste timene. Det ventes fortsatt sørvestlig full storm med vindkast på 27-35 m/s utsatte steder. Ytterst på kysten vil det også her lokalt kunne blåse sterk storm og komme vindkast på 35-40 m/s, men det er ikke ventet at denne vinden vil ramme store nok områder til å oppgradere til oransje farevarsel i disse områdene. Utover natta vil stormen minke også i Troms.
 

Forrige varsel, onsdag formiddag:

Oransje farevarsel for svært kraftige vindkast i Vesterålen onsdag kveld

Onsdag kveld venter vi vest og sørvest full til sterk storm med svært kraftige vindkast på 35-40 m/s inn mot Vesterålen. Lavtrykket er nærmere kysten og mer intenst enn tidligere prognoser har antydet.

Siden lavtrykket som var ventet inn mot den nordlige delen av Nordland og Troms nå har intensivert seg i prognosene, har vi valgt å oppgradere farevarselet på vindkast fra gult til oransje for Vesterålen. Det er ventet vest og sørvest full til sterk storm med svært kraftige vindkast. Den sterkeste vinden vil komme onsdag kveld i Vesterålen rundt kl. 18 til 24.

Vi opprettholder farevarselet på gult nivå i Lofoten, Ofoten og Troms for onsdag kveld og natt til torsdag. Her ventes det fortsatt sørvestlig full storm med vindkast på 27-35 m/s utsatte steder. Ytterst på kysten vil det også her lokalt kunne komme vindkast på 35-40 m/s, men det er ikke ventet at denne vinden vil ramme store nok områder til å oppgradere til oransje farevarsel i disse områdene.