Vi markerer verdens meteorologidag
– God værvarsling er viktig for å begrense skadene av klimaendringene, sier MET-direktør Roar Skålin. I dag er det verdens meteorologidag, som fokuserer på at klimaendringene vil være katastrofale om vi ikke handler nå.
Verdens meteorologidag er en årlig markering som feires den 23. mars. Dagen ble etablert av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) for å øke bevisstheten og forståelsen av meteorologi og værrelaterte fenomener.
Hvert år velger WMO et tema for dagen som reflekterer aktuelle utfordringer og fokusområder innenfor meteorologi og klima. Årets tema er "At the Frontline of Climate Action".
Vi merker klimaendringene i Norge også
– Klimaendringene vil gi flere alvorlige værhendelser også i Norge. Forebygging, god værvarsling og evne til å begrense skade er god klimatilpasning, sier Roar Skålin, direktør ved Meteorologisk institutt.
Ekstremværene “Hans” og “Ingunn” det siste året er eksempler på værhendelser som vi kan få mer av som følge av klimaendringene. De er også eksempler på hvor viktig det er å jobbe med klimatilpasning som forebyggende tiltak, og i dette spiller varslingen en viktig rolle.
Under “Hans” gjorde data og varsler fra MET det mulig for NVE å lage gode skred- og flomvarsler. Og MET og NVE sine ekstremvarsel for nedbør, flom og skred gjorde det mulig for kommunene og beredskapsaktørene å forberede seg.
Skader som følge av uvær kan i mange tilfeller reduseres gjennom forebyggende tiltak, som ras- og flomsikring, godt planarbeid i kommunene og bruk av naturens egne løsninger for å lede vann dit det skal. Mange av disse tiltakene tar lang tid å gjennomføre og er kostbare, spesielt for eksisterende infrastruktur, og det er ikke mulig å sikre alle utsatte områder.
God overvåking og varsling gjør det mulig for befolkningen og beredskapsapparatet å forberede seg på det som kommer og som ikke er forebygget ennå. Liv kan reddes og mange verdier kan sikres.
– Den økonomiske kostnaden ved farevarsling er svært lav i forhold til nytteverdien. I Norge er vi så heldige å ha en god og anerkjent nasjonal kanal for værvarsling - Yr. Den bruker vi selvsagt også i farevarsling. I tillegg får vi god hjelp av media, kommunenes kanaler og varsom.no, sier Roar Skålin.
2023 var det varmeste året globalt
WMO ga nylig ut en rapport om tilstanden til det globale klimaet i 2023. Rapporten bekrefter at 2023 var det varmeste året som er registrert, med god margin.
Nøkkelpunkter fra rapporten:
- I 2023 ble det satt nye rekorder for havoppvarming, havnivåstigning, tap av antarktisk is og tilbaketrekning av isbreer
- Ekstremvær undergraver sosioøkonomisk utvikling
- Overgangen til fornybar energi gir håp
- Kostnaden ved å ikke handle på klimaendringer er høyere enn kostnaden ved å handle
Les også: